La ce este bun un stabilizator de tensiune?
Fluctuațiile de tensiune fac multe “victime” între proprietarii de electrocasnice. Atât vara, dar mai ales iarna din pricina căderilor masive de zăpadă și a înghețului, variațiile de tensiune cauzează pagube.
Stabilizatoarele de tensiune protejează toate echipamentele electronice și electrocasnice care sunt conectate la acestea, în mod aproape salvator mai ales în sezonul rece când defectarea centralei electrice sau termice provoacă disconfort general.
Ce este un stabilizator de tensiune?
Stabilizatorul de tensiune este un echipament electric care are rolul de a asigura o tensiune de ieșire constantă, indiferent de fluctuațiile de tensiune de intrare. Este modul în care acest aparat protejează echipamentele electronice și electrocasnice de fluctuații de tensiune apărute la nivelul rețelei locale de energie electrică.

Modul de funcționare al unui stabilizator de tensiune face ca tensiunea de ieșire să fie întotdeauna în plaja 220V-230 V, indiferent de tensiunea de intrare ( dacă aceasta se află în parametrii specificați de producător, de exemplu 110V-250V). Astfel, indiferent de fluctuații negative sau vârfurile de tensiune, echipamentele electrice din casă nu vor fi afectate.
Stabilizatoarele au rol reglator de tensiune, fiind chiar astfel denumite, de aici AVR (automatic voltage regulator). Aceste echipamente sunt evident utile în fluctuații pozitive sau negative de tensiune (supra/sub tensiune), dar nu sunt proiectate pentru căderile totale de tensiune cu rol de generator! Există totuși echipamente din gama reglatorilor, prevăzute cu acumulatori și inverter, care asigură un anumit timp de autonomie.
Gama de produse este foarte vastă în zilele noastre, într-o plajă de puteri (măsurate în kVA) care să acopere necesar de putere diferit pentru echipamentele electrice din casă, varietate de input de tensiune, în versiune mono sau trifazate, cu sau fără inverter.
Modele de stabilizatori de tensiune de pe piață sunt proiectate fie pentru aparate individuale care să asigure protecție pentru respectiva unitate electronică/ electrocasnică, fie regulatoare de tensiune pentru grupuri de echipamente sau chiar la nivelul locuinței.
Cum funcționează un stabilizator de tensiune?
Două roluri primare are stabilizatorul de tensiune: amplificare sau diminuare a tensiunii. În condiții de sub-tensiune stabilizatorul mărește tensiunea, în condiții de supra-tensiune scade nivelul acesteia.
Stabilizatoarele de tensiune au la bază transformatoare conectate la relee comutabile care permit atât creșterea cât și scăderea tensiunii. Există modele care sunt prevăzute cu comutatori pe transformator, în timp ce stabilizatorii cu servomotor se ajustează în mod automat pentru o plajă largă de tensiune.
Care e diferența între puterea în VA și Watt?
Atât VA (Volt Amper), cât și Watt sunt unități de măsură a puterii. În timp ce Watt-ul măsoară puterea reală, VA reprezintă puterea aparentă care e mai mică decât cea reală (dacă nu e specificat altfel, este calculat 80% din puterea reală).
De ce e nevoie de stabilizatoare de tensiune?
Fluctuațiile și căderile de tensiune repetate cauzează multe defecțiuni ale echipamentelor electrice, mai ales în zonele în care a existat o dezvoltare rapidă imobiliară, iar rețeaua electrică a rămas subdimensionată. Corectând constant tensiunea în parametrii 220-230V, stabilizatoarele de tensiune protejează echipamentele casnice de defecțiuni să nu se ”prăjească”.
Care sunt echipamentele pe care le poți proteja cu un stabilizator de tensiune?
În principiu, se pot folosi reglatoare de tensiune pentru fiecare echipament din casă, dar vă dăm câteva exemple de electrocasnice și electronice pentru care un stabilizator este imediat necesar și foarte justificat.

- Fluctuațiile de tensiune afectează funcționarea centralelor termice, dar mai ales a celor electrice, cauzând defectarea echipamentelor. Cum cele mai dese astfel variații au loc iarna, un stabilizator este salvator.
- În cazul aparatelor de aer condiționat, atât sub, dar și supra-tensiunea, provoacă o rotație defectuoasă a ventilatorului, care duce la defectarea acestora.
- Piese ale televizoarelor și computerelor sunt afectate de fluctuații de tensiune.
Acestea sunt doar câteva exemple, în zilele noastre locuințele sunt intens tehnologizate și fiecare echipament electric sau electronic are de suferit la astfel de variații. Stabilizatoarele de tensiune previn astfel de defecțiuni nedorite.
Va recomandam si:
RON 16.00 - 6949.00
